Analisten hielden wel rekening met een gedeeltelijke aandelenuitgifte door KPN, vanwege de moeilijke financiële positie van het bedrijf, maar niet voor zo’n groot bedrag. De uitgifte zal leiden tot een flinke verwatering voor de huidige aandeelhouders van tussen de 50 en 100 procent. In maart belegt KPN een buitengewone aandeelhoudersvergadering naar aanleiding van de emissie.

KPN leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 160 miljoen euro, terwijl analisten op een winst hadden gerekend. Het concern streeft naar een schuldenratio (de verhouding tussen nettoschuld en ebitda) van maximaal 2,5, maar zit daar momenteel ruim boven met een ratio van 3. In het vierde kwartaal verlaagden verschillende kredietbeoordelaars hun rating van KPN en het bedrijf moest nieuwe toekomstige verlagingen zien te voorkomen, waardoor het een ‘junkstatus’ zou kunnen krijgen.

Omzet

De schuldenratio zal door de emissie afnemen met ongeveer 0,9, zei financieel directeur Eric Hageman. In 2014 zal de ratio weer licht toenemen door de consolidatie van Reggefiber.

De omzet daalde in het vierde kwartaal op jaarbasis met 3 procent tot 3,3 miljard euro. Het resultaat (ebitda) kromp met 15 procent tot 1,12 miljard euro. Over heel 2012 haalde KPN een nettowinst van 693 miljoen euro. Dat was 55 procent minder dan een jaar eerder. De omzet zakte met 3,5 procent tot 12,7 miljard euro. KPN kampt al langer met teruglopende omzetten door het toenemende gebruik van mobiel internet. Daardoor nemen de inkomsten uit bel- en sms-verkeer af.

Geen dividend

In december telde het telecomconcern 1,35 miljard euro neer bij een veiling van telecomfrequenties. Dat was veel meer dan de markt had verwacht. Het concern kondigde toen al aan geen dividend uit te keren over 2012. In 2013 en 2014 rekent KPN op een dividend van 3 cent per aandeel. Daarna verwacht het bedrijf het dividend te verhogen.

KPN heeft de strategische doelen, die in mei 2011 werden geformuleerd, aangepast vanwege de druk op de winstgevendheid. Een aantal jaartallen zijn losgelaten. Zo had het bedrijf eerder als doel om in 2015 een marktaandeel op de breedbandmarkt te hebben van meer dan 45 procent. Nu beoogt KPN dit voor 'de lange termijn'. De margedoelstellingen in Duitsland en België zijn verlaagd. Nieuw is de doelstelling dat KPN op de middellange termijn een ebitda-marge van 40 tot 45 procent voorziet.

Balans

Met de aanpassingen wil het bedrijf zorgen voor een goede balans tussen de marktposities en de winstgevendheid.

Over de invloed van grootaandeelhouder América Móvil op de claimemissie, hield topman Eelco Blok zich op de vlakte. ,,We hebben met ze gesproken, maar het is aan hen om tijdens de aandeelhoudersvergadering bekend te maken wat hun standpunt is.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl